Wet langdurige zorg (Wlz)

Wet langdurige zorg: cliëntondersteuning van MEE Amstel en Zaan

Heeft u een Wlz-indicatie en heeft u vragen over de keuze voor een zorgaanbieder of zorgvorm? Of wilt u veranderen van zorgaanbieder? Dan kunt u rechtstreeks terecht bij een Wlz-cliëntondersteuner. Die vindt u onder andere bij MEE Amstel en Zaan.

Wanneer kunt u een cliëntondersteuner inschakelen?

Met een Wlz-indicatie heeft u volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) recht op cliëntondersteuning. Deze kan geboden worden door verschillende partijen.

Kiest u voor MEE en woont u in Amsterdam, Diemen, Zaanstreek-Waterland of Amstelland en De Meerlanden? Dan bent u welkom bij MEE Amstel en Zaan. Wij kunnen u helpen bij het organiseren van wat u nodig heeft om uw leven en zorgbehoefte zo goed mogelijk in te richten. Wij geven u informatie, advies en ondersteuning op maat zodat u zelf uw keuzes kunt maken. De cliëntondersteuner is er voor iedereen met een Wlz-indicatie, ongeacht leeftijd.

Wat kan een cliëntondersteuner voor u doen?

De Wlz-cliëntondersteuner kan

  • informatie en advies geven over uw rechten, de verschillende zorgvormen, het zorgaanbod in uw regio en de wachttijden;
  • helpen bij het kiezen van een passende invulling van de indicatie en uw keuze van financiering: – persoonsgebonden budget (PGB) om zelf uw zorg in te kopen, – zorg in natura (ZIN), hieronder valt verblijf in een instelling, – volledig pakket thuis (VPT), – of modulair pakket thuis (MPT).
  • helpen bij het kiezen van een geschikte zorgaanbieder;
  • bemiddelen tussen u en de huidige of toekomstige zorgaanbieder;
  • ondersteunen bij het maken van een zorg- of ondersteuningsplan.

Het zorgplan en ondersteuningsplan

De Wlz-cliëntondersteuner begeleidt u naar de gekozen ondersteuningsvorm. Ook ondersteunt de Wlz-cliëntondersteuner u bij het opstellen, evalueren en bijstellen van uw zorgplan en uw ondersteuningsplan.

  • de zorgaanbieder stelt samen met u het ondersteuningsplan op. Uw cliëntondersteuner kan u bijstaan bij de bespreking hiervan.
  • in uw zorgplan staat beschreven welke afspraken u maakt over uw zorg of ondersteuning. Als u te maken heeft met verschillende organisaties, instanties en wet- en regelgeving, kan de Wlz-cliëntondersteuner zorgen voor afstemming.

Contact

Voor Cliëntondersteuning kunt u terecht bij:

  • MEE tel. 020-512 72 72
  • uw zorgkantoor tel. 088-1311660
  • Cliëntenbelang Amsterdam tel. 020-57 77 900

Wilt u meer informatie of contact met een Wlz-cliëntondersteuner van MEE Amstel en Zaan? Bel dan 020-512 72 72 of stuur een e-mail naar wlz@mee-az.nl