Stagebegeleiding door mensen met een beperking

Wat is het doel en hoe ziet de stage eruit?

Tijdens de stages ervaren leerlingen hoe het is om te leven met een beperking. Wat betekent het als je moet leven met een beperking? Met welke problemen krijg je te maken? Welke drempels kom je tegen?

Ze leren onder andere sociale vaardigheden zoals een praatje maken en praktische vaardigheden zoals initiatief nemen of een planning maken.

Mensen met een beperking krijgen tijdens de stage extra ondersteuning van een paar jonge gezonde handen die meehelpen. Hij/zij begeleidt de leerlingen bij klusjes en taken die hij of zij niet (meer) kan doen. Op deze manier wordt de kennis en ervaring van de cliënt ingezet.

Werkwijze

Na een voorlichting op school door MEE over de stagemogelijkheden, schrijven geïnteresseerde leerlingen een motivatiebrief. Daarna volgt een sollicitatiegesprek, waarin zij hun motivatie toelichten en we de leerdoelen bespreken.

Bij geschiktheid, koppelt MEE de leerlingen in tweetallen aan een stagebegeleider met een beperking. MEE is aanwezig bij het koppelingsgesprek dat bij de stagebegeleider thuis plaatsvindt.

De duur van de stage hangt af van de schooleisen. De meeste stagebezoeken duren 2 uur en vinden wekelijks plaats. De stages worden in een plenaire bijeenkomst op school met alle stagiaires en stagebegeleiders afgesloten.

Stagevoorbeeld

Twee leerlingen hebben samen met een stagebegeleider de bibliotheek in Amsterdam bezocht en beoordeeld op fysieke toegankelijkheid. Hier hebben ze een rapport over geschreven en verstuurd naar de directie van de OBA. De OBA heeft de leerlingen en de architect uitgenodigd om samen het gebouw te bekijken en er worden nu aanpassingen aan het gebouw gemaakt.


“Ik heb van hem geleerd dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt, want het kan zo voorbij zijn. Ook heeft hij ons geleerd hoe je kip moet klaarmaken.” (Uit een stageverslag van een van de leerlingen)

“Ik ben blij dat ik weer eens iets kan betekenen voor anderen in de maatschappij door een bijdrage te leveren aan de opleiding van deze jongeren. Ook het regelmatige contact met de leerlingen is heel fijn. Er komt niet vaak bezoek bij mij, dus ik kijk elke week weer uit naar de komst van de leerlingen.” (een stagebegeleider met een beperking)

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd in dit project en wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw school zijn?
Neem contact op met Geraldine de Visser, tel. 06 – 148 78 178 of per mail g.de.visser@meeaz.nl.

Deel deze pagina

Contact

Geraldine de Visser

Projectleider

Neem contact op met Geraldine de Visser

0614 87 81 78 g.de.visser@mee-az.nl

Stel een vraag aan MEE Amstel en Zaan

Contactformulier