Samenwerken met Ervaringsdeskundigen

“Jullie halen het uit een boekje, ik heb het zelf meegemaakt”, ervaringsdeskundige Martin

Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf ervaring heeft met een ziekte of een beperking. Zij weten als geen ander hoe het is om een beperking te hebben of te leven met iemand met een beperking. MEE Amstel en Zaan werkt samen met ervaringsdeskundigen. Zij bezitten een schat aan informatie die zij graag inzetten om anderen te helpen. Ook in uw organisatie.

Waarvoor kan ik ervaringsdeskundigen inzetten?

 • Toegankelijke communicatie
  Het MEE-leesteam bekijkt uw communicatie op toegankelijkheid. Snapt iemand met een beperking wat er in uw folder staat? Is een brief helder geformuleerd? Is de navigatie op de website duidelijk? Laat het beoordelen door onze ervaringsdeskundigen!

 • Workshops en trainingen
  Een professional kan zich voorstellen hoe iets zal zijn, de ervaringsdeskundige wéét hoe iets is. Daarom verzorgen zij (delen van) onze trainingen en workshops. Een bijeenkomst wint daarmee enorm aan kracht en effect voor u of uw medewerkers.
  Data van de komende workshops in de eerste helft van 2018.

 • De brug tussen formele en informele zorg
  Ziet uw cliënt op tegen een officieel gesprek met een instantie? Onze ervaringsdeskundige kan, naast de cliëntondersteuner, meekomen om op een laagdrempelige manier zaken te verduidelijken of om aanvullende informatie boven tafel te krijgen. Zij vormen de brug tussen uw cliënt en de formele zorg.

 • Lotgenotengroepen
  Als u een lotgenotengroep wilt organiseren voor uw cliënt(en) of uw medewerkers, kunnen onze ervaringsdeskundigen die organiseren en begeleiden. Zij hebben leren omgaan met hun ziekte of beperking en zijn  daarom een voorbeeld voor de deelnemers aan zo'n groep.

Onze ervaringsdeskundigen krijgen altijd ondersteuning van een cliëntondersteuner, trainer of de coördinator van MEE.

Iedereen doet mee dankzij u!

Als u een ervaringsdeskundige inzet, draagt u bij aan een samenleving waar iedereen meedoet. Het levert ook veel op voor de ervaringsdeskundigen. Doordat zij bij u een klus kunnen doen, ervaren zij persoonlijke groei. Zij stappen daardoor (deels) uit de rol van cliënt.

“Bij elke voorlichting die ik geef, leer ik mezelf weer wat beter kennen”, ervaringsdeskundige Ruby

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de ervaringsdeskundigen van MEE Amstel en Zaan of bent u op zoek naar een ervaringsdeskundige die vanuit het cliëntperspectief meekijkt? Neem contact op met Ellen de Bood, coördinator ervaringsdeskundigen, via 06 - 5118 7862 of e.de.bood@meeaz.nl

Deze informatie staat ook in de folder 'Samenwerken met Ervaringsdeskundigen'.

Waarom werk ik als ervaringsdeskundige bij MEE Amstel en Zaan?

"Omdat ik moeilijk lerend ben, kom ik soms voor verrassingen te staan. Voor anderen is een intakegesprek misschien simpel, maar voor mij is dat anders. Ik heb meer moeite om bepaalde dingen te onthouden en ik begrijp vaak de vragen niet. Als ik thuiskom van een gesprek ben ik enorm moe, omdat er in één keer veel informatie wordt verteld.

Ik heb geleerd dat ik om meer uitleg kan vragen en vragen ook op kan schrijven. Die tip wil ik anderen ook geven.

Een tijdje geleden heb ik voor een opdracht bij MEE Amstel en Zaan foto's gemaakt voor een flyer voor ervaringsdeskundigen  wat ik super leuk vond om te doen. Zo kon ik mijn hobby fotografie toepassen in mijn werk als ervaringsdeskundige. Werken bij MEE Amstel en Zaan vind ik super leuk, omdat je mee mag denken en je ideeën bespreekbaar kunt maken."

Ervaringsdeskundige Mariëlle