OV-coach

OV-coach leert je reizen door Amsterdam

Meer dan 200 mensen met een beperking hebben afgelopen jaren geleerd om zelfstandig te reizen. Dit succes was aanleiding voor de gemeente Amsterdam en MEE Amstel en Zaan om de handen in een te slaan om zo het zelfstandig reizen voor nog meer mensen mogelijk te maken. Dit gaan we doen onder een nieuwe naam. MEE op Weg wordt vanaf nu OV-Coach. Onder deze naam willen we naast de trajecten waarin je leert zelfstandig te reizen ook andere diensten aanbieden. Hierover horen jullie binnenkort meer.

Wil je graag leren zelfstandig te reizen, hieronder vind je meer informatie.

OV-coach

Wil je graag zelfstandig naar school, werk, vrienden of familie kunnen reizen? Maar ervaar jij tijdens het reizen een beperking? Dan kan een OV-coach jou ondersteunen. De OV-coaches zijn stagiaires en vrijwilligers die getraind zijn in hoe ze samen met jou ervoor gaan zorgen dat je zelfstandig kunt reizen.

Een OV-coach helpt jou op weg

Je kiest zelf waar je naartoe wil reizen en met welk vervoermiddel. Zelfstandig reizen kan soms lastig zijn, dus dan is het prettig dat je hulp krijgt van een OV-coach. Samen met jouw OV-coach maak je een plan. In dit plan schrijven jullie op waar je op moet letten bij jouw route. Daarna gaan jullie samen oefenen net zo lang tot jij zelf de reis kan maken.  

Het reizen

Je leert de route stap voor stap. Samen met jouw OV-coach ontdek je hoe jij het veiligste en beste kunt reizen.

  • Vind je lastig om in- en uit te checken?
  • Vind je het moeilijk om de route te onthouden?
  • Ben je snel afgeleid en vergeet je uit de tram te stappen?
  • Raak je in paniek als het openbaar vervoer vertraging heeft?
  • Heb je snel last van teveel prikkels?
  • Ben je benieuwd wat voor jou de meest toegankelijke route is?

De OV-coach helpt jou om te kijken hoe je dit kunt oplossen. Bijvoorbeeld door vooraf zelf de route te reizen en de toegankelijkheid te controleren, de route door middel van foto’s uit te werken of door jou aan te raden een muziekje op te zetten tijdens het reizen.

Elke keer na het reizen bespreek je samen wat je goed vond gaan en wat je nog lastig vindt. De OV-coach zal jou tijdens het oefenen steeds minder gaan helpen totdat je de hele route zelfstandig kunt reizen.

Betrekken netwerk

Tijdens het traject wordt ook jouw netwerk betrokken, bijvoorbeeld jouw ouders, leerkracht of hulpverlener. Zij vinden het soms ook spannend om jou alleen te laten reizen. Jij leert stap voor stap zelfstandig te reizen en al deze stappen worden ook met je netwerk besproken. Zo kunnen ze je helpen om zelfstandig te blijven reizen.

Voor wie?

Een OV-coach is voor jong en oud die een beperking ervaren binnen het openbaar vervoer.

Informatie of deelnemen

Wil je meer weten of wil je gebruik maken van een OV-coach?

Mail naar: ov-coach@meeaz.nl

Bel naar: 020 – 30 84 500 (gratis)