Net ff Anders

06 januari 2020

Eén van de kandidaten in het tv programma "Net ff anders" is Mitchell (28) uit Amsterdam. Hij gaat graag naar concerten en naar de film. Alleen: Mitchel is ‘net ff anders’.

Hij heeft een licht verstandelijke beperking en daarom vindt hij zelfstandig reizen met het openbaar vervoer (OV) doodeng. Voor mensen als Mitchell is er de OV-coach van vervoerregio Amsterdam. De OV-coach van Mitchell is Kim Roozendaal. Zij helpt hem zijn angsten te overwinnen.

Zelfstandig leren reizen

Door samen met Mitchell verschillende routes in de stad te nemen, maakte Kim hem langzaam maar zeker vertrouwd met het reizen in de stad. “In totaal hebben we samen een keer of tien gereisd. Door samen te reizen groeide het zelfvertrouwen om ook met de trein te gaan. Daar was hij echt bang voor, in het begin raakte hij al in paniek als we langs een trein liepen. Dan had hij het zweet echt in zijn handen staan.”

'Het is mooi mensen in hun kracht te zetten!'

Uiteindelijk krijgt Kim Mitchell zover dat hij zijn angst voor het onbekende onder controle kan houden en hij ondanks zijn beperking toch zelfstandig door de stad kan reizen. “Ook is hij met zijn moeder naar Leiden gereisd met de trein, en met zijn vriendin naar Den Bosch. Dat zijn mooie stappen. Mitchell was heel trots!”

OV-coach zijn is mooi en dankbaar werk, vindt Kim. “Je ziet mensen groeien, als ze leren met het OV te reizen. Daardoor maken ze vaak ook weer andere stappen! Dat je daar een bijdrage aan kunt leveren, dat je mensen weer in hun kracht kunt zetten: dat is echt heel mooi werk. Ja, ik was zelf óók trots op Mitchell, ik werd er heel blij van.

Bekijk hier het filmpje van Mitchell

“Net ff anders” elke dinsdag om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3

Bron: vervoerregio Amsterdam