Logo Breinlijn

Breinlijn; voor al uw vragen over hersenletsel

12 mei 2020

Breinlijn wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel

Heeft u of uw naaste hersenletsel? Of ontmoet u in uw vriendenkring of beroepsmatig mensen met hersenletsel? In Nederland helpt Breinlijn de weg naar passende ondersteuning. De gratis hulpdienst is online en telefonisch bereikbaar via  www.breinlijn.nl of 085 - 225 0244.

In Nederland krijgen jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen te maken met hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Het leven na bijvoorbeeld een infarct, ongeluk of tumor is nooit meer hetzelfde. Waar kan ik sporten? Hoe ga ik om met verandering in het karakter van mijn partner? Hoe zie ik het verschil tussen hersenletsel en een burn-out? Hersenletsel brengt veel vragen met zich mee. Voor de getroffene en de naasten, maar ook voor professionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en wijkteamleden.

Vanaf 12 mei is deze hulpdienst ook actief in regio Amsterdam & Zaan. Later dit jaar worden meerdere regio’s aangesloten zodat Breinlijn beschikbaar wordt in heel Nederland. 

Kennis van hersenletsel en zorgaanbod

Breinlijn is een gratis hulpdienst gekoppeld aan de hersenletselteams in Nederland. De medewerkers weten veel van de mogelijke gevolgen en kunnen snel tot de kern van het probleem komen. Zij hebben veel kennis en ervaring met niet-aangeboren hersenletsel en kennen de mogelijkheden voor passende zorg en ondersteuning in de regio.

Voor alle leeftijden en leefgebieden

Breinlijn is er voor alle vragen over hersenletsel en voor alle leeftijden en op alle leefgebieden. Zolang mensen met hersenletsel in rustig vaarwater zitten, redden ze zich meestal wel. De medewerkers weten veel van de mogelijke gevolgen, ook de onzichtbare. Dat kan uitdagingen opleveren op vele gebieden: wonen, onderwijs, werk, vrije tijd, relaties en zorg. De restverschijnselen van hersenletsel beïnvloeden de belastbaarheid vaak.

Neem bijvoorbeeld Pieter: Hij is 16 jaar als hij een ongeluk met de scooter krijgt. Zijn lichamelijk herstel verloopt voorspoedig. Maar op school merkt hij dat hij last heeft van concentratieproblemen. Hierdoor raakt hij steeds verder achter. Met hulp van een medewerker van Breinlijn en in overleg met school is het lesprogramma voor Pieter aangepast en gaat het nu een stuk beter op school.

De vaste medewerkers van Breinlijn kunnen bij complexe vragen terugvallen op een team van gespecialiseerde deskundigen. Daar zitten een kinderrevalidatiearts en een arbeidsdeskundige in, maar bijvoorbeeld ook een WMO-klantmanager en een neuropsycholoog.

Eén landelijke hulpdienst

Breinlijn is ontstaan uit een samenwerking tussen een aantal zorgorganisaties en wordt nu landelijk verder ontwikkeld en uitgerold door de verschillende hersenletselteams in het land. Hun netwerk en deskundigheid zijn samengebracht met behulp van moderne technologie. Breinlijn werkt met een beproefd helpdesk-pakket waarbij ook de privacy goed geregeld is.

Mensen die bellen of een bericht achterlaten op de website krijgen gegarandeerd binnen twee werkdagen een reactie. En we sluiten een traject pas af als de hulpvrager op de beste plek terecht gekomen is.

Breinlijn; wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel | Online: www.breinlijn.nl | Telefonisch: 085 - 225 0244