Eigen Kracht Conferentie (EKC)

“De uitwerking van die ene bijeenkomst is fantastisch!”

Oud-cliënt Bettie van Essen over haar Eigen Kracht-conferentie

Op een maandagmiddag krijgt Wilma Hoogenhout, MEE-consulent, een telefoontje. ‘Wilma, je weet vast niet meer wie ik ben, maar drie jaar geleden ondersteunde je me.’ Wilma herinnert zich Bettie echter nog goed en hoort direct aan haar stem dat zij het is. Bettie: "Er is helemaal niets aan de hand, hoor. En ik heb ook niet opnieuw hulp nodig, want het gaat goed. Maar ik wil je toch nog eens vertellen hoe blij ik met de steun van MEE was en vooral dat je me op het spoor van een Eigen Kracht-bijeenkomst zette."

Bettie was getrouwd met een man, die door een hersenbeschadiging heel erg veranderd was in zijn gedrag. Toen Bettie in de wijkkrant las over de MEE-cursus ‘Partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel’ gaf ze zich onmiddellijk op. Het was een leuke groep en naderhand, toen de cursus afgelopen was, bleven de deelnemers bij elkaar komen.

Bekend verhaal

Toch wilde Bettie graag een consulent om problemen mee te kunnen bespreken die ze niet in de groep wilde delen. Ze liep op haar tenen, want het was een hele klus om haar baan vol te houden naast de relationele en intussen ook de nodige financiële problemen. Wilma: "Ik stelde al snel een Eigen Kracht-conferentie voor, want ik hoorde over buren die heel betrokken waren, vrienden en kinderen." Eerst zat Bettie daar niet op te wachten. Nee, ze ging mensen niet belasten, die deden al genoeg. Wilma: "Het bekende verhaal dus." Maar nadat Bettie, op initiatief van Wilma, had gesproken met een Eigen Kracht-coördinator, besloot ze toch een bijeenkomst te organiseren.

Steun netwerk

Tijdens de bijeenkomst waar buren, vrienden en familieleden aanwezig waren, gaf een medewerker van een revalidatiecentrum informatie over hersenbeschadiging en de mogelijke gevolgen. Bettie vond het heel spannend, maar was na afloop heel tevreden. Behalve praktische hulp vond Bettie het ook ontzettend fijn dat ze zoveel emotionele steun ervoer van haar naasten. Bettie: "Ik krijg nog steeds steun van al die mensen om hij heen. Ik ben al jaren lang actief in verschillende vrijwilligers- en patiëntenorganisaties en raad mensen in vergelijkbare situaties aan een EKC te doen. Het was maar één bijeenkomst, maar de uitwerking door al die jaren heen is fantastisch!"

(De naam van de cliënt is verzonnen.)