Mylène reist zelfstandig naar school

MEE Amstel en Zaan

De 15-jarige Mylène Boomsma uit Middenbeemster zit op de Martin Luther Kingschool in Purmerend, een school voor leerlingen die zeer moeilijk leren. De meeste leerlingen worden gebracht en gehaald met speciaal vervoer; het busje. Maar is dat wel altijd nodig? Mylène meldde zich aan bij  MEE op Weg en leerde om zelf veilig van school naar huis te fietsen.

Afbeelding Mylène met haar maatje bij de bushalte

Zoek cursussen en groepen:

Beperking Regio Doelgroep

Zelfstandiger geworden

Het liefst gaat Mylène voortaan iedere dag op de fiets naar school. “Ik vind het fijn om te fietsen. Het busje doet er zo lang over en het is er altijd te warm.” Haar moeder, Dineke Boomsma, is erg trots op haar dochter. “Kinderen als Mylène zijn kwetsbaar. In ons dorp is het nog overzichtelijk, het drukke verkeer in de stad is toch een ander verhaal. Nu Mylène de regels en de route kent kunnen we het rustig gaan opbouwen. Ik ben soms wat overbezorgd en dat is niet goed voor Mylène, het belemmert haar in haar ontwikkeling. Ik zie nu dat het fietstraject van MEE op Weg haar goed doet: ze is zelfstandiger geworden en ook de juf op school zegt dat ze zo gegroeid is!”

Oefenen met een maatje

MEE op Weg is een project van MEE Amstel en Zaan dat mensen met een beperking, jong en oud, helpt om zelfstandig te reizen. Lopend, fietsend of met het openbaar vervoer. Door samen met een maatje te oefenen raken de deelnemers vertrouwd met de route en leren zij om te gaan met onverwachte situaties. Student Roxanne Kok, vrijwilliger bij Clup Welzijn in Purmerend, werd Mylène’s fietsmaatje. “We hebben de verkeersregels besproken en samen de route gefietst zodat Mylène de weg leerde kennen. Al snel bleef ik achter haar fietsen zodat zij echt zelf de keuzes moest maken. Behalve op lange, rechte stukken hoor, dan fietsten we gezellig naast elkaar!”

Onverwachte situaties

Moeder Dineke: “Mylène gaat nu steeds meer fietsen. Naar het zwembad bijvoorbeeld, met vriendinnen. Dat vond ik eerder niet goed. Nu weet ik dat ze zelf goed kan opletten in plaats van dat anderen op haar moeten letten. Laatst waren we aan het fietsen toen Mylène zei: ‘Mama, wij hebben hier voorrang hoor!’. Ze kent de regels en past ze toe. Ik was onder de indruk!”
Niet alleen de regels zijn belangrijk. Als fietser moet je ook weten wat je moet doen in onverwachte situaties, bijvoorbeeld als de weg is afgezet voor werkzaamheden. “Mensen vragen om je te helpen,” weet Mylène. “Maar dat vind ik nog wel spannend. Daar gaan we nog mee oefenen, en ook met goed mijn hand uitsteken zodat iedereen het ziet.”

Shoppen

Na de vakantie gaan Mylène en Roxanne nog een keer oefenen en dan volgt de beloning voor het harde werken: het MEE op Weg-certificaat. Wat Mylène betreft blijft het daar niet bij. “Ik wil leren hoe ik zelf met de bus en de ov-chipkaart naar de stad kan zodat ik lekker kan shoppen!”. En is Roxanne dan weer haar maatje? “Dat hoop ik wel. Want ik vind het belangrijk dat het een jong iemand is.” Dat het klikt tussen de twee dames, is wel duidelijk. Roxanne: ”Voor mij was het bijzonder om te doen. Ik was verbaasd over hoe snel Mylène leert. Als mijn studierooster het toelaat, ga ik zeker ook het bustraject met Mylène oefenen!”
MEE op Weg.

 

`

Ook met MEE op weg?

Heb jij een beperking waardoor je weinig deelneemt aan het verkeer of aangewezen bent op speciaal vervoer? Woon je in Purmerend of Amsterdam Zuid? Meld je dan aan voor MEE op Weg. Aanmelden bij Marja Limburg, telefoon 06-148 744 27.

`

Maatje in MEE op weg worden?

Clup Welzijn Purmerend, levert de vrijwilligers die meewerken aan MEE op Weg. Is dat iets voor jou? Meld je dan nu aan als vrijwilliger bij Clup Welzijn.