Cliëntondersteuning

Cliëntondersteuning bij leven met een beperking

  • Mijn kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand?
  • Door een ongeluk kan ik niet alles meer. Hoe geef ik weer vorm aan mijn leven?
  • Ik voel me af en toe alleen. Hoe maak ik vrienden?
  • Welke woonvorm past het beste bij mijn zoon?
  • Hoe regel ik mijn geldzaken?
  • Ik vind het moeilijk overzicht te houden en wil geen schulden maken.

Gewoon meedoen, ook als u of uw kind een beperking of chronische ziekte heeft. Soms heeft u daar ondersteuning bij nodig. MEE Amstel en Zaan biedt informatie, advies en ondersteuning op maat. Samen kijken wij wat nodig is, zodat u zelf weer verder kunt. Deze ondersteuning van MEE Amstel en Zaan heet cliëntondersteuning. U kunt hier gebruik van maken omdat dit in de Wet maatschappelijke ondersteuning is vastgelegd(Wmo). Ook mensen om u heen, uw netwerk of de mantelzorg kunnen een beroep op onze cliëntondersteuning doen.

Cliëntondersteuners bij u in de wijk

U vindt onze cliëntondersteuners in een wijkteam bij u in de buurt. Zij geven u uitleg over ingewikkelde zaken, staan naast u en denken mee om samen een goede oplossing te vinden. Zodat u zelf weer verder kunt.

Heeft u een Wlz-indicatie en heeft u vragen over de keuze voor een zorgaanbieder of zorgvorm?

Dan kunt u rechtstreeks terecht bij een cliëntondersteuner van MEE Amstel en Zaan. Dat is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Een cliëntondersteuner van MEE helpt u bij het organiseren van wat u nodig heeft om uw leven en zorgbehoefte zo goed mogelijk in te richten. Als u te maken heeft met verschillende organisaties, instanties en wet- en regelgeving, kunnen wij zorgen voor afstemming. Lees verder wat onze cliëntondersteuner kan bieden in de Wlz.

Mijn kind heeft een beperking

Heeft u vragen of zorgen over het opgroeien of opvoeden van uw kind? Baby, kind of puber? U kunt terecht bij een Ouder- en Kindteam in uw eigen wijk. Daar werken ouder- en kindadviseurs vanuit verschillende organisaties, ook vanuit MEE Amstel en Zaan. Lees meer over de Ouder- en Kindteams in Amsterdam.

Zoek cursussen en groepen:

Beperking Regio Doelgroep

Waar vindt u ons?

De MEE Amstel en Zaan cliëntondersteuners vindt u in de meeste zorg- of wijkteams en Ouder- en Kindteams in uw gemeente.

Ga naar 'Contact'

Cursussen en groepen

Heeft u ook behoefte aan contact met anderen om bijvoorbeeld ervaringen uit te wisselen? MEE Amstel en Zaan biedt verschillende cursussen en groepen aan voor kinderen, volwassen en ouders. Meedoen aan een cursus, training of gespreksgroep is leuk en leerzaam. U ontmoet andere mensen en merkt dat u niet de enige bent in een bepaalde situatie.

Mediation en bezwaar

Heeft u vragen over een beslissing van een instantie, de woningcorporatie, of de gemeente? Dan kunt u gebruik maken van een sociaal juridisch medewerker van MEE Amstel en Zaan. Zij kunnen de beslissing uitleggen of u wijzen op mogelijkheden om bezwaar te maken. Zij helpen u dan verder of bemiddelen om tot een oplossing te komen.

Diagnostiek voor kinderen en volwassenen

Wanneer de ontwikkeling van uw kind anders verloopt dan bij zijn leeftijdsgenootjes, of wanneer uw als volwassene steeds vastloopt bij de zelfde problemen, biedt MEE Amstel en Zaan diagnostisch onderzoek. Dit onderzoek is om te kijken wat goed bij u gaat en waar u moeite mee heeft. De uitkomst van het onderzoek biedt u houvast hoe u uw eigen leven of dat van uw kind het beste vorm kunt geven. Onze gedragsdeskundigen geven naast onderzoek ook advies of kortdurende ondersteunende gesprekken. Het aanbod verschilt per gemeente. Neem hiervoor contact op met MEE Amstel en Zaan.


Cliëntondersteuning volgens ….

volgens Kim

Kim heeft de auto-immuumziekte SLE en zit het grootste deel van de dag in een rolstoel. Ondanks haar ziekte streeft Kim haar dromen na. Soms heeft zij daar ondersteuning bij nodig. Inmiddels studeert zij klassiek viool aan het conservatorium.

volgens Somea

Somea maakte moeilijke tijden door toen haar zoontje met autisme al haar aandacht opeiste. Haar leven liep vast. Samen met MEE Amstel en Zaan bracht Somea haar leven op orde.

volgens Frank

Frank heeft niet-aangeboren hersenletstel (NAH). Plannen en organiseren kan hij niet meer zo goed, ook lopen en bewegen gaat moeizaam. Frank kon deze nieuwe situatie nauwelijks accepteren. MEE Amstel en Zaan hielp Frank door dit proces heen.

volgens Lindsey

Lindsey heeft een licht verstandelijke beperking. Toen haar moeder, haar steun en toeverlaat overleed, stond haar leven op z’n kop. Ze wist niet meer wat te doen of waar ze terecht kon. Ze weet nu dat ze altijd op MEE Amstel en Zaan kan terugvallen.